Karmienie psiaków surowym mięsem to temat, który wzbudza wiele kontrowersji. Znajdziemy zarówno gorących zwolenników, jak i przeciwników takiej diety. W czasach, kiedy półki sklepów zoologicznych uginają się pod wyborem smakowitych karm ze wszystkimi możliwymi składnikami, zarówno tych suchych, jak i mokrych, pytanie o karmienie psa surowym mięsem wywołuje nieraz liczne konflikty. A surowe mięso jest jak najbardziej w diecie pupila potrzebne, bo odpowiada potrzebom jego organizmu. Nie oznacza to oczywiście, że należy karmić zwierzaka wyłącznie mięsem, bez żadnych innych dodatków. Znalezienie złotego środka żywieniowego to zawsze dobry pomysł.
Zalety kamienia psów surowym mięsem
Dzicy kuzyni naszych psiaków, czyli przede wszystkim wilki, od zawsze żywiły się surowym mięsem. Polowały na swe ofiary, zjadając nie tylko kawałki samego mięsa, ale także chrząstki, małe kości, organy wewnętrzne, a ponadto także to, że aktualnie znajdowało się w żołądkach zjadanych ofiar. Ponieważ zazwyczaj były to zwierzęta roślinożerne, wilki i inne dzikie psowate, dostarczały sobie tym samym dodatkowej porcji witamin i minerałów, ponieważ spożywały także te niestrawione fragmenty zieleniny i innych pozamięsnych smakowitości. Choć psiaki domowe wiodą zupełnie inny żywot, ich potrzeby żywieniowe wcale się nie zmieniły i taka dieta, a w każdym razie podobna do tej dzikiej odmiany, z pewnością bardzo przysłuży się ich zdrowiu. Kudłacze potrzebują mięsa. To podstawowe źródła pełnowartościowego białka zwierzęcego, ale także żelaza, miedzi i wielu innych cennych składników pokarmowych. Nie warto zresztą ograniczać się do samych kawałków mięsiwa. Podawajmy pupilowi także chrząstki, ścięgna, podroby (między innymi wątróbkę). Żucie bardziej wymagających fragmentów sprawi, że psiak doskonale poradzi sobie z problemami kamienia nazębnego, wzmocni mięśnie szczęki, poprawi perystaltykę jelit oraz wzbogaci naturalną florę bakteryjną układu pokarmowego. Zarówno jego stolec, jak i zapach z pyska naprawdę się poprawią.
↓ MOKRA KARMA DLA PSA ↓
Jakie mięso podawać psu?
Przede wszystkim należy podawać psiakowi mięso świeże, z pewnego źródła. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że wraz ze smakowitym posiłkiem nie zaserwujemy mu pasożytów albo bakterii. To bardzo ważne, dlatego sięgajmy po produkty przebadane i świeże. Jeśli mięso zbyt długo leży w wysokiej temperaturze albo (co jeszcze gorsze) w promieniach słońca, z pewnością mogło zacząć się już psuć. Taki pokarm okaże się wysoce szkodliwy! Jeśli chodzi o gatunki mięsa, najlepiej podawać kudłaczowi wołowinę albo drób. Unikajmy wieprzowiny! Jest tłusta, ciężkostrawna i najczęściej ze wszystkich gatunków mięs znajdziemy w niej bardzo niebezpieczne dla psiaków pasożyty i bakterie (dowiedz się więcej na temat robaczycy u psa KLIK). Z mięs bardziej wyszukanych doskonała okaże się dziczyzna albo królik. Psiakowi na pewno bardzo zasmakuje też cielęcina albo jagnięcina. Nie bójmy się sięgać także po podroby, a raz na jakiś czas warto podać mu także na przykład kurze łapki. Kupujmy też psiakowi kości do ogryzania (unikajmy tylko tych drobiowych!). Mięso możemy podawać po prostu, nawet bez sparzenia. Jeżeli koniecznie chcemy je ugotować albo poddusić pamiętajmy, żeby nie używać żadnych przypraw ani dodatków. Sprawdzajmy też, czy produkt, który kupiliśmy, nie jest nafaszerowany konserwantami i ulepszaczami.
Dieta BARF dla psów
Specjalnie z myślą o możliwie najbardziej naturalnej diecie dla psów i kotów, zbliżonej do tej, którą mają na co dzień ich dziko żyjący kuzyni, powstała właśnie dieta BARF ». Oparta jest ona na surowych produktach mięsnych i kostnych, a także na niewielkich dodatkach „zieleniny”, czyli warzywach i owocach. Dieta dopuszcza także serwowanie małych ilości nabiału. Sam skrót BARF oznacza Biologically Appropriate Raw Food, czyli biologicznie odpowiednie surowe jedzenie. To dieta najbardziej zbliżona do naturalnej, dzikiej diety, pełnowartościowa i dająca bardzo dużo energii. BARF nadaje się zarówno dla kudłaczy, jak i dla mruczków, w każdym wieku i każdej rasy. Bardzo dobrze wpływa ona na układ pokarmowy, zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadze, walczy z kamieniem nazębnym i wzmacnia mięśnie przewodu pokarmowego. Mądrze i umiejętnie stosowana sprawi, że futro stanie się lśniące, zęby i pazury mocne, a zmysły bardziej wyostrzone. Jej produktem bazowym jest oczywiście właśnie surowe mięso i podroby. Tak jak na każdą dietę, na BARF także należy psiaka przestawiać etapami, bo zbyt gwałtowna rewolucja żywieniowa może mu mocno zaszkodzić i obciążyć układ trawienny. Psiaki, które wcześniej surowego mięsa jako takiego nigdy nie dostawały, należy przekonywać do spożywania go stopniowo i obserwować, czy nic złego z organizmem się nie dzieje. Pierwsze porcje mięsa mogą wywołać krótkotrwałą biegunkę (sprawdź, jak poradzić sobie z biegunką u psa KLIK), ale psiak dosyć szybko powinien się do takiej diety dopasować.
↓ SUCHA KARMA DLA PSA ↓
Tekst: Magdalena Dolata
Zdjęcie: Fotolia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz