Smak i wartość odżywcza psich oraz kocich posiłków uzależnione są nie tylko od rodzaju podawanego pożywienia. Spory wpływ na nie ma również sposób przechowywania pokarmów. Jeśli więc mruczący lub szczekający pupil zaraz po otwarciu nowego opakowania z karmą wprost nie może doczekać się pory posiłku, a z czasem zupełnie traci zainteresowanie jedzeniem, warto wziąć pod lupę warunki, w jakich przetrzymywane są pokarmy. Karmy przechowywane w niewłaściwy sposób szybko tracą wyrazisty zapach i łatwo ulegają zepsuciu. Jak przechowywać karmy dla psów i kotów, by jak najdłużej zachowały świeżość i wyśmienity aromat?
Jak przechowywanie karmy wpływa na jej smak i wartość odżywczą?
Z pewnością każdy z nas dobrze wie, jak smakują chipsy czy wędliny świeżo po otwarciu, a jak te, po które sięgamy dopiero po upływie kilku kolejnych dni. Atrakcyjność wielu pokarmów wyraźnie spada z upływem czasu. Powodem tego są zmiany zachodzące w pożywieniu na skutek procesów chemicznych, fizycznych i biologicznych. Aby im przeciwdziałać, wykorzystuje się różne techniki konserwowania żywności. Nawet one nie są jednak w stanie zabezpieczyć pokarmów przed stopniową utratą smakowitości i wartości odżywczej.
Na jakość pokarmów negatywnie oddziałują takie czynniki jak: wysoka temperatura, promieniowanie słoneczne, tlen, wysoka wilgotność. W trakcie przechowywania karm dla psów i kotów dochodzi m.in. do utleniania witamin i tłuszczów. Kolejnym problemem są niekorzystne zmiany mikrobiologiczne, skutkujące namnażanie się szkodliwych bakterii, grzybów i psuciem się żywności.
Zachodzące w żywności zmiany wpływają także na jej zapach, smak i strukturę. Suche karmy przechowywane w nieszczelnych pojemnikach tracą wyrazisty zapach, a w warunkach wysokiej wilgotności – chrupką teksturę. Karmy mokre są jeszcze bardziej podatne na zepsucie, a o obniżeniu ich jakości świadczy nieprzyjemny zapach lub zmiana barwy. Niewłaściwe przechowywanie karm dla psów i kotów stwarza też dogodne warunki do rozwoju insektom i gryzoniom, które mogą być wektorem chorób pasożytniczych dla domowych pupili.
Ogólne zasady przechowywania karm dla psów i kotów
Aby przedłużyć świeżość suchych i mokrych karm dla psa lub kota, warto zadbać o prawidłowy sposób ich przechowywania. Kluczowe znaczenie ma zminimalizowanie oddziaływania na pożywienie czynników środowiskowych (tlenu, temperatury, wilgoci).
Niezależnie od sposobu przechowywania produktów żywnościowych zawsze warto zachować ich oryginalne opakowania. Nigdy nie należy przechowywać karm (nawet zamkniętych) dla psów i kotów przez dłuższy czas, niż wskazuje data ich ważności.
Każdorazowo przed podaniem pokarmu pupilowi powinniśmy upewnić się, że nadaje się on do spożycia. Jeśli cokolwiek zaniepokoi nas w wyglądzie, zapachu, konsystencji produktu, lepiej nie podawać go zwierzakowi. Warto przy tym uwzględnić wymagania podopiecznego – jeśli zdrowy pies lub kot nagle zaczyna grymasić w jedzeniu, a po powąchaniu lub spróbowaniu jedzenia odchodzi niepocieszony od miski, najczęściej świadczy to o tym, że pożywienie z jakiegoś powodu nie jest dla niego atrakcyjne. Szczególne zdolności w zakresie oceny jakości karmy mają koty, który potrafią bezbłędnie wyczuć w pożywieniu obecność szkodliwych związków, świadczących o zepsuciu żywności. Lepiej więc sięgnąć po nową porcję pokarmu, niż narazić pupila na problemy zdrowotne.
Przy wyborze produktu warto zwrócić uwagę na opakowanie – wyposażone w zapięcie strunowe znacznie ułatwi przechowywanie pożywienia. Już na etapie zakupu karmy trzeba sprawdzić szczelność opakowania – jeśli wieczko puszki jest wybrzuszone, a worek z karmą rozerwany, powinniśmy zrezygnować z zakupu.
Wielkość opakowania z karmą zawsze należy dobrać do potrzeb żywieniowych pupila. Jeśli chcemy oferować zwierzakowi zawsze smaczne i świeże posiłki, zamiast dużego zapasu pożywienia, powinniśmy zakupić ilość pokarmu wystarczającą na tydzień lub dwa tygodnie. Zwłaszcza w przypadku małych psów lub kotów lepiej sprawdzają się więc karmy w małych opakowaniach. W przypadku mokrych karm bardzo wygodnym rozwiązaniem jest zakup produktów w saszetkach, ułatwiających porcjowanie. Znajdujący się w nich pokarm najczęściej wystarcza na jeden posiłek, co sprawia, że nie jest konieczne przechowywanie pożywienia po otwarciu.
Jak przechowywać suche karmy dla psa lub kota?
Karmy suche uznawane są za produkty mało podatne na zepsucie, nadające się do długiego przechowywania. Ich trwałość w zamkniętych opakowaniach sięga 12-18 miesięcy. Po otwarciu nie należy jednak przechowywać karm dłużej niż 6 tygodni.
Suche karmy dla psów i kotów najlepiej przechowywać w oryginalnych opakowaniach, które są zaprojektowane w taki sposób, by izolować pożywienie od czynników środowiskowych. Jeśli opakowanie jest pozbawione zapięcia strunowego, warto zwinąć jego górną część, a następnie zapiąć klipsem. Tego typu zapięcie nie zawsze jest jednak wystarczająco szczelne, dlatego opakowanie z karmą można dodatkowo umieścić w zamykanym pojemniku.
Do przechowywania suchej karmy dla psa lub kota najlepsze są pojemniki wykonane ze stali nierdzewnej. Jeśli oryginalne opakowanie z karmą uległo uszkodzeniu, możemy bez obaw bezpośrednio wsypać do nich pożywienie. Kociego i psiego pokarmu nie powinniśmy przetrzymywać w pojemnikach, które nie zostały dopuszczone do kontaktu z żywnością – mogą być toksyczne. Lepiej też unikać plastikowych, przezroczystych opakowań, które nie zapewniają ochrony przed kontaktem z tlenem i światłem. Przed umieszczeniem pokarmu pojemnik należy dokładnie umyć, a następnie całkowicie wysuszyć. Zawsze trzeba całkowicie opróżnić pojemnik – nie poleca się mieszania starej karmy z nową.
Suchą karmę dla psa i kota powinniśmy przechowywać w ciemnym, suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Nie może być ona narażona na działanie wilgoci i promieni słonecznych. Z tego względu nie należy raczej trzymać jej na parapecie, podłodze, w łazience, garażu czy piwnicy. Dużo lepszym rozwiązaniem jest przechowywanie suchej karmy w szafce kuchennej.
Aby posiłki były dla psa lub kota atrakcyjne, warto zwrócić uwagę na sposób podawania pokarmu w misce. Karma pozostawiona w misce już po kilku godzinach może stracić chrupkość i wyrazisty aromat. Z tego powodu powinniśmy podawać pupilowi tylko tyle pożywienia, ile jest w stanie zjeść w ciągu jednego posiłku.
Jak przechowywać mokre karmy dla psa lub kota?
Mokre karmy dla psów i kotów, ze względu na wysoką wilgotność i sposób produkcji, są znacznie bardziej podatne na zepsucie niż suche. Zamknięte produkty możemy jednak bez przeszkód przechowywać nawet przez kilka miesięcy w temperaturze pokojowej, poza zasięgiem promieni słonecznych.
Wilgotne pokarmy po otwarciu trzeba zużyć w ciągu maksymalnie 2-5 dni. By w tym czasie nie uległy zepsuciu, powinny być przetrzymywane w lodówce, w temperaturze 4-7 ℃. Mokre karmy trzeba też zabezpieczyć przed powietrzem i obcymi aromatami obecnymi w lodówce. Najlepiej umieścić je w szczelnym opakowaniu przeznaczonym do przechowywania żywności. Wilgotny pokarm można również zamrozić, by w ten sposób przedłużyć jego świeżość.
Duże znaczenie dla kociego i psiego zdrowia oraz komfortu ma odpowiedni sposób podawania wilgotnego pożywienia. Nie powinniśmy podawać go bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Warto zaczekać, aż osiągnie temperaturę pokojową lub je podgrzać, dzięki czemu jego smak i zapach staną się intensywniejsze. W temperaturze pokojowej karma może pozostać w miseczce maksymalnie przez kilka godzin – po upływie tego czasu należy ją wyrzucić. Należy zadbać również o właściwą lokalizację miski z jedzeniem – lepiej nie stawiać jej w zasięgu promieni słonecznych czy na zewnątrz. Po każdym posiłku powinniśmy dokładnie oczyścić miskę z jedzeniem. Jeśli zauważymy, że miseczka jest porysowana, nie powinniśmy dalej serwować w niej pożywienia – w szczelinach mogą gromadzić się zanieczyszczenia.